2017-05-09

Hej ST-medlem inom Transdev,

Vårt kollektivavtal gick ut den 30/4 och det går trögt i de förhandlingar som bedrivs. Det förlängs löpande tills någon part säger upp avtalet. Det har nu Seko gjort men inte ST.

Vi börjar närma oss den 12/5 då Seko har varslat om strejk. Den inleds då av en övertids- och mertidsblockad för Seko medlemmar.

Vad rör det mej som ST medlem undrar du kanske?  Jo, du får inte ta ett arbetspass som en medlem från Seko skulle haft. Det räknas som strejkbryteri.

Hur ska jag kunna veta det då? frågar du vidare. Nej, det kan du naturligtvis inte veta MEN misstänker du det ska du omgående kontakta ST på telefon: 08 790 51 61 och oss på ST inom Transdev.

Varför i hela fridens namn strejkar inte även vi på ST då?!

Man anser från STs förhandlingsdelegation att man fortfarande kommer sakta men säkert närmre en lösning förhandlingsvägen. Om detta står att läsa på STs hemsida, från den 4/5:

 

Läget i avtalsförhandlingarna
Igår varslade Seko om konflikt med arbetsgivarorganisationen Almega. I ST får vi fortfarande gehör för våra viktiga frågor och är därmed inte klara med förhandlingarna om dina arbetsvillkor.

Vi tror att vi kan få ett nytt, bättre kollektivavtal genom att fortsätta förhandla och finna lösningarna själva. Om vi slutar förhandla i nuläget riskeras dina villkor, och därför väljer vi att ta ansvar och fortsätta förhandla med Almega tills vi inte kommer längre.

Våra viktigaste frågor är:

  • Höjda löner med en individgaranti
  • Loss of License – en fråga vi drivit i decennier
  • Översyn av OB-tillägg
  • Bättre tjänstepension

Så berörs du av Sekos konflikt
Som medlem i ST ska du fortsätta ditt arbete som vanligt. Du får inte ta på dig arbetsuppgifter som skulle ha utförts av en strejkande Seko-medlem. Det är viktigt att du håller dig informerad, därför kommer vi fortlöpande att informera om vad som gäller på st.org.

st.org
Facket ST ett fackförbund för dig inom staten. Vi kan avtal, anställningsvillkor, arbetsmiljö, lön, karriär, juristhjälp.

 

 

Dagbok – Så går avtalsrörelsen 2017
8 maj – Dagens förhandling inställd
Dagens förhandling blev inställd på grund av rådande medling mellan Almega och Seko. ST har begärt att få en ny förhandlingstid med Almega under denna vecka. Nästa ordinarie förhandlingsdatum är 15 maj.

Det är viktigt att komma ihåg att det är inte den enskilde medlemmen som ska behöva ta ställning till om man ska tjänstgöra på ett tåg eller ej.  Man gör som arbetsgivaren bestämmer, det är de som fortfarande leder och fördelar arbetet. Man kan alltså aldrig vägra att tjänstgöra ombord fast det är uppenbart strejkbryteri. Det vore arbetsvägran och det är avskedsgrundande, utan man arbetar och anmäler detta till ST på telefon: 08 790 51 61 och till oss på ST inom Transdev så görs en grundlig utredning om strejkbryteri.

Fastställs detta då som ett övertramp av arbetsgivaren så utgår det mycket dryga böter för arbetsgivaren. ST inom Transdev kommer kontinuerligt att informera om hur det går med avtalsförhandlingarna och konflikten mellan Almega och Seko.

Mvh Styrelsen för ST inom Transdev

 

Jaana Viippola

Avd. 8